A fajta bemutatása

 

A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta. Feljegyzések szerint a fajta ősei már a XII. században, mások szerint a XV. században jelentek meg, akkor még csak helyi jelentőséggel bírtak.
 

A kezdetek kezdetén is genetikailag szarvatlan volt, számos színváltozata létezett. Ekkor a galloway fajtával még nem váltak külön.

Aberdeen-ben (Banff, Kincardine, és Angus) Skócia észak-keleti részén található a tengerparttal körülvett hegyes, dombos, mérsékelt éghajlatú terület, ahol jelentős mennyiségű a csapadék és rendkívül üde gyepterületek találhatók. Angus az egyik legtermékenyebb mezőgazdasági terület Skóciában.

A fajta alapítójának három embert tekintenek: Hugh Watson (Angusból), William McCombie (Aberdeen shire-ből), George MacPherson-Grant (Banffshire-ből).

 

Watson apja kiválasztotta a hat legjobb és legfeketébb tehenét és termékenyítette Bannantyne Sandy nevű bikájával. Később megvásárolt egy Tarinty Jock nevű bikát. A beltenyészet elkerülése érdekében a President 3 vonalat is használta termékenyítő bikaként a későbbiekben. 
A törzskönyvben az I-es számú tehén az Old Grannie 125, amelynek halálát 36 évesen, 1859-ben egy viharban kidőlt fa okozta. Élete során 29 borjút adott, számos kitüntetést és díjat nyert. 1858-ban 34 évesen elnyerte a Highland Show Aberdeen nagydíjat hosszú élettartama és rekordnak számító szaporasági tulajdonságai miatt.